Zdravstvene dobrobiti Makhane
To su vrlo maleni za gledanje, ali vrlo su veliki kad je riječ o njihovim zdravstvenim prednostima. Nekoliko zdravstvenih blagodati makhane su:
Makhana je dobar izvor proteina, ugljikohidrata, vlakana, magnezija, kalija, fosfora, željeza, cinka, vitamina, minerala, mangana, tiamina, hranjivih sastojaka i fito-kemikalija. Izvrsna je hrana za post, jer se tijelom tijekom posta uskraćuju svi ovi minerali i esencijalne hranjive tvari, a kad se prekida, tijelo se ponovno energizira.
2. Gubitak kilograma
Makhana sadrži puno vlakana i malo kalorija. Duže vas siti zbog sadržaja vlakana, a budući da je niskokaloričan, ove slatke male kuglice lako možete grickati kao međuobrok. Povećava metabolizam i tako u većoj mjeri povećava promjene smanjenja težine.
3. Nizak glikemijski indeks
Sjeme lotosa ima nizak glikemijski indeks u usporedbi s većinom hrane s visokim udjelom ugljikohidrata kao što su riža, kruh itd. Ovo svojstvo čini ovu hranu izvrsnim izborom za one koji su svjesni zdravlja.
4. Protuupalu
Lisicini orašasti plodovi također su bogati flavonoidima. Flavonoid je prirodna kemikalija koja pomaže u smanjenju rizika od upale.
5. Zdravlje bubrega
Sjeme lotosa regulira protok krvi jer ima adstringentna svojstva. Kada se protok krvi pravilno regulira, tada funkcioniranje bubrega postaje lako, a izbjegava se i često mokrenje, poboljšavajući tako zdravlje bubrega.
6. Bez glutena
Oni su bogati proteinima i bez glutena, održava vas energičnim tijekom dana. Vegetarijanci dobivaju dobru količinu proteina.
7. Pomagala u probavi
Budući da je makhana bogata vlaknima, potiče pravilnu probavu i pomaže apsorbirati sve hranjive sastojke. Na taj se način sustav za izlučivanje održava bolje i na taj način smanjuje rizik od zatvora.
8. Regulira krvni tlak
Sjeme lotosa ispire višak vode i natrija iz tijela. Ima pravu ravnotežu natrija i kalija što pomaže u smanjenju krvnog tlaka. Sadrže umirujuća svojstva koja također pomažu u regulaciji krvnog tlaka.
9. Zdravlje srca
Studije sugeriraju da redovito jedenje makhane pomaže u liječenju ishemijske reperfuzijske ozljede miokarda koja je srčano stanje. To znači da sjemenke pomažu u jačanju srca i pomažu u pravilnom funkcioniranju kardiovaskularnog sustava. Kao što je spomenuto, također pomaže u održavanju krvnog tlaka, a time smanjuje i rizik od moždanog udara!
10. Dišni sustav
Lisičji orašasti plodovi pomažu pomladiti dišni sustav. Pomaže u čišćenju respiratornog trakta i smanjenju stvaranja sluzi na zidovima pluća, pa pomažu u održavanju dobrog dišnog sustava.
11. Trudnice
Makhana je vegetarijanski izvor bjelančevina, magnezija, fosfora i mnogih drugih potrebnih minerala i hranjivih sastojaka koji su neophodni za pravilan razvoj djeteta, a budućoj majci daju cjelovit paket svih ovih esencijalnih hranjivih tvari i antioksidansa. Stoga trudnice mogu jako dobro prigristi makhanu pečenjem, dodavanjem u curry ili pravljenjem kheer-a.
12. Ublažavanje stresa
Fox orasi imaju svojstva ublažavanja stresa. Poboljšava neuro-prijenos i pomaže u stvaranju prave količine hormona i neuro-odašiljača, što ga čini prirodnim ublaživačem stresa.
13. Sprječava kontrakciju mišića
Mišićne kontrakcije često dovode do grčenja mišića. Prisutnost kalija i magnezija u makhani pomažu u smanjenju i sprječavanju ovih kontrakcija mišića, smanjujući tako grčeve u mišićima. Oni također pomažu u održavanju elastičnosti mišića, pa će konzumiranje makhane pomoći ojačati mišiće i imati dobar tonus mišića.
14. Dijabetička hrana
Bogata vlaknima i proteinima, niskokalorična i glikemijski indeks, odgovarajuća ravnoteža natrija i kalija čine je izvrsnom hranom za dijabetičare. Ovu hranu mogu jesti bez straha od povećane razine šećera u krvi, no ne preporučuje se konzumacija prevelike količine.
15. Sprječava proljev
Velika količina kaustične kvalitete prisutna u makhani pomaže u zaustavljanju dugotrajnog proljeva i poboljšava apetit.
16. Poboljšava imunitet
Makhana pomaže u detoksikaciji tijela i regulira ispravnu proizvodnju eritrocita, belih krvnih stanica i trombocita u krvi. Poznato je da se bore protiv infekcija i osiguravaju dobro zdravlje uklanjanjem stranih tijela iz tijela. Dakle, poboljšava imunitet.
17. Zdravlje mozga
Sadržaj tiamina u makhani koristan je u održavanju zdravih kognitivnih funkcija živaca. Također pridonosi stvaranju acetilkolona koji je neophodan za neuro-prijenos. To znači da poboljšava zdravlje mozga i poboljšava pamćenje.
18. Plodnost
Studije su otkrile da su muškarci jesti makhanu povećali kvalitetu i količinu sperme, a kod žena plodnost. Također se bori protiv poremećaja erekcije.
Comments
Post a Comment